Op 2 juni was het NIS voor de tweede keer te gast bij Winnock. Deze keer op de nieuwe locatie in Amsterdam. We waren met een wat kleinere, maar heel enthousiaste groep leden.
We werden op de begane grond ontvangen met een drankje en daarna was er een warme maaltijd.
Na het lekkere eten konden we afwisselend deelnemen aan een drietal workshops. Er was een goede interactie tussen de leden en de leiders van de workshop.
Workshop “Whiplash en rugklachten de achtergrondinformatie”.
Rob Sanders, medisch specialist, vertelde ons het juist gaat om specifieke en niet om a-specifieke klachten. Gebruik liever niet de term whiplash, want dat verergert de klachten. Zit het dan toch tussen de oren? Nee, want dat doet geen recht aan de situatie. Maar het brein speelt wel degelijk een rol. Wanneer er sprake is van langdurige klachten, dan raakt ons brein uitermate vermoeid. Het brein verandert daardoor en er ontstaat sensitisatie. Het lichaam voelt het als een soort bedreiging en gaat in de overlevingsreflex: vechten, vluchten, verstarren. Hierdoor raakt het lichaam ontregelt. Dit kan doorbroken worden door een multidisciplinaire training.
Workshop “De rol van de sociale omgeving en belemmerende overtuigingen”.
Francesco Melita, re-integratiedeskundige, vertelt ons iets over de invloed van de sociale omgeving en de Acceptance & Commitment Therapy. In de eerste fase gaat het om waarden & normen en de context. Mensen moeten zich gezien en gehoord voelen en dat zonder waarde. In deze fase staan mensen stil bij de situatie en voelen zij hoe dat is. Dat kan heel confronterend zijn. Op een gegeven moment krijgen zij een spiegeltje voorgehouden. Je probeert het patroon helder te krijgen waardoor iemand zichzelf iedere keer ontregelt. In de tweede fase gaat het om commitment.
Een goede en ondersteunende sociale omgeving geeft meer kan op het slagen van het traject.
Workshop “Mindfullness en weerstand”.
Vincent Menor, bewegingsdeskundige en re-integratiedeskundige, nam ons mee in de wereld van de aandachtstraining (dingen doen met aandacht). Maak ruimte voor keuzevrijheid, stap uit de automatische piloot om een bewuste keuze te kunnen maken. Ook de aanwezige leden mochten dit zelf ervaren.
De strijd tegen de pijn maakt het juist lastig en is een deel van het probleem. Mensen willen de pijn niet ervaren. Maar door er bewust even bij stil te staan en het er gewoon te laten zijn, kan dat het patroon doorbreken.
Bekijk het schema “Oorzaak en gevolg” in PDF formaat.
Ik vond het een bijzonder prettige en leerzame avond. Vooral het sensitisatiemodel vond ik een eye-opener.