Op 3 november 2016 waren wij te gast bij vakbond FNV. Wij bezochten hun locatie te Woerden, waar FNV het NIS al eens eerder gastvrij heeft ontvangen. Zoals iedereen bekend wil het verkeer rond deze tijd van het jaar nogal eens voor de nodige problemen zorgen en ook nu was er weer een bijzondere reden dat enkele leden verlaat waren; een gewonde zwaan ter hoogte van Harmelen was de oorzaak van een forse file op de A12. Voor zover ons bekend heeft de zwaan zich (nog) niet met een letselschade gemeld, dus het zal gelukkig mee zijn gevallen. Ondanks het oponthoud was de opkomst wederom goed.

schermafbeelding-2016-11-09-om-12-09-17

Het onderwerp van deze bijeenkomst was de relevantie van pre-existentie en predispositie in de letselschade. Na een goed verzorgde maaltijd en het voorwoord van Desiree Lam, hoofd van de afdeling Letselschade van FNV, ving drs. Wim Schuwirth de avond aan met zijn presentatie en een soms bijna filosofische benadering van dit onderwerp vanuit het perspectief van de medisch adviseur.

schermafbeelding-2016-11-09-om-20-59-50

Daarbij werd nader toegelicht op welke manier een medicus naar pre-existentie en predispositie kijkt. Hij heeft zichzelf gedurende zijn carrière (en ons bij afronding van de presentatie) de vraag gesteld of de begrippen “looptijd” en “prognose” hetzelfde zijn of toch een geheel andere betekenis hebben. Goede vraag…

schermafbeelding-2016-11-09-om-12-09-26

schermafbeelding-2016-11-09-om-21-00-14

Hierna was het woord aan de huisadvocaten van FNV van Advocatenkantoor Varrolaan, mrs. Cees Wijburg en Michel Klein Overmeen. Op kantoor zijn zij elkaars “buren” en in een Buurman & Buurman stijl werd de ontwikkeling in de jurisprudentie ten aanzien van het onderwerp nader toegelicht. Daarnaast kwamen recente uitspraken van rechters voorbij, waarbij maar weer bleek dat het stellen dat een (medische) voorgeschiedenis van belang is in een letselschadezaak, altijd gepaard zal moeten gaan met een goede toelichting van dit standpunt.

Het NIS dankt FNV voor de organisatie van deze avond, onze leden voor hun komst en zien iedereen graag weer in het nieuwe jaar!