Op een wel zeer regenachtige donderdag 8 mei waren we te gast bij de FNV in Woerden. Hoewel de FNV in dit geval geen gastheer in de “klassieke” zin van het woord was zijn we hen erg dankbaar voor het feit dat we van de ruimtes, zowel voor de vergadering van het bestuur en commissies, als van de grote zaal gebruik mochten maken.
Dat betekende dat we toch “onderdak” waren op een moment dat er (eigenlijk) geen gastheer was.
Daar stond dan wel tegenover dat we zelf voor het eten en drankjes moesten zorgen maar dat is prima in orde gekomen met een royaal buffet. We krijgen ook daar als NIS handigheid in 🙂
De avond zelf kan weer worden bijgeschreven in het rijtje van de top-avonden. De beide sprekers, Peter van den Ham en Hilde Artoos, zeer bekend binnen onze branche, zijn zowel enorm ervaren op hun vakgebied als begaafd sprekers.
Het was voor ons dan ook niet moeilijk om de aandacht er bij te houden!
Peter vertelde ons over de bijzondere situaties rondom de zelfstandige die uitvalt. Hij gaf ons ook inzicht in de steeds meer voorkomende situatie van de ZZP’er die arbeidsongeschikt wordt en uiteraard loopt de economische situatie als een rode draad door het geheel heen.
De presentatie van Peter van den Ham kunt u hier nalezen.
Die ZZP’er is een aparte categorie. Veelal werkt men als voorheen in loondienst maar dan op basis van uurtje-factuurtje. Dat is iets anders dan een ondernemer die zich (ook) met andere vragen bezig houdt. Een ondernemer heeft daarnaast in de meeste gevallen zelf al een idee voor een oplossing.
Peter liet ook zien dat er, naar mate er meer mensen in de ondernemer werken, het aandeel van de echte ondernemerstaken vaak veel groter is dan in de beleving van de ondernemer zelf.
Hilde nam ons mee op een verkenning langs enkele casussen waarin de vraag naar het hypothetisch arbeidsvermogen (dus gewoon de vraag hoe het zou zijn gegaan als het ongeval niet was gebeurd) er uit zou hebben gezien, centraal stond.
Hoewel het altijd nog wel aspecten van het “koffiedik-kijken” zal behouden wist Hilde ons ervan te overtuigen dat een goed onderzoek waarbij vooral ook derden geraadpleegd worden naast natuurlijk de betrokkene zelf (en zijn familie), veel van de mist kan wegnemen en zelfs tot een behoorlijk accurate inschatting kan leiden.
Vooral bij jongeren die blijvend uitvallen is het belangrijk dat alle beschikbare bronnen gebruikt worden. Uiteindelijk moet het slachtoffer voor wat betreft zijn inkomen vóór ongeval “ergens” in het spectrum van inschalingen en salarissen geplaatst worden waar dan zowel het slachtoffer zelf en zijn familie als de betalende verzekeraar zich in kunnen vinden.
De presentatie van Hilde Artoos kunt u hier nalezen.
Een fijne avond, met dank aan beide sprekers!