Begin september was het weer zover. Een bijeenkomst van het NIS. Als bestuurslid ben je altijd wat uurtjes eerder op de lokatie en dat is niet altijd een straf.

Deze keer had de gastheer, NRL, voor ons een reservering gemaakt op het mooie complex van Slot Zeist, de Hernhutterskerk. Het gebouw van de Broedergemeente en gevestigd op het Zustersplein. (Men wist toen al hoe je dat deed). Een plaats waar je, als je je auto geparkeerd hebt en op weg gaat naar de bijeenkomst , direct een flink stuk terug gaat in de tijd. Naar de tijd waarin men nog niet geregeerd werd door iPad en smartphone. Een tijd waarin je alle tijd hebt voor ontmoetingen.

In die sfeer is het natuurlijk een zegen om een groot aantal collega’s te mogen ontvangen voor een relaxte bijeenkomst die wordt vooraf gegaan door een hapje en een drankje. Alle lof daarvoor aan het NRL!

Dat de bijeenkomst inspirerend zou gaan worden stond al bij voorbast vast. We treffen elkaar in een heuse kerk en werden verrast met orgelspel. Zelfs voor het NIS, waar we prat gaan op onze geestelijke verrijkingen, een openbarend gebeuren.

Orgel

De bijeenkomst werd, zoals we inmiddels alweer gewend, zijn op charmante wijze geopend door onze voorzitter, Annemiek van Reenen.

Daarop aansluitend werden we, behoorlijk uitgebreid en met de kennelijk noodzakelijke powerpointstruikelingen, bijgepraat over de historie van de plaats waar we zaten. Maar dat mag ook wel, het verslag besloeg enkele eeuwen. Voor wie het nog eens nalezen wil, de website isĀ www.ebg.nl/zeist/

Intro

Op het programma stond een tweetal nuchtere onderwerpen die ons weer snel uit de etherische sferen terughaalden.

De gastheer praatte ons bij over, geen verrassing uiteraard, de diverse aspecten rondom het berekenen van een schade. We zagen weer het klassieke duel tussen het bierviltje, of, zo je wilt de achterkant van de sigarendoos, en de daadwerkelijke berekening waarbij alle actuele omstandigheden meegewogen worden.

NLR - Reken

Het was een helder verhaal waar op zich geen speld tussen te krijgen is. Of toch wel? Ik durf het toch. Het zit hem in het woordje ” actueel”.

In het verhaal werden we doorlopend attent gemaakt op allerlei, soms plotselinge, wijzigingen in wetgeving, in bedragen etc. Er is weinig reden om aan te nemen dat er geen wijzigingen meer in het vat zitten de komende, zeg, 20 jaar, zijnde de looptijd van een relevante schade. Een op dit moment, met de situatie van nu, opgestelde berekening kan daardoor op termijn net zo min op de realiteit aansluiten als het klassieke bierviltje, dat bovendien ook verwijst naar het biertje dat er op hoort te rusten. Maar het is ondeugend gedacht.

Het tweede onderwerp betrof situaties die bij een ieder het schaamrood op de kaken kon toveren. Neen, het ging niet over buitenschoolse activiteiten, maar over iets wat ons allemaal wel eens overkomt. We maken fouten, hetgeen er in ieder geval op wijst dat we werken.

Aan de hand van voorbeelden werden we meegenomen door de wereld van de beroepsaansprakelijkheid. Voor onze collega’s in loondienst geldt dat deze aansprakelijkheid door de werkgever wordt gedragen, maar voor de zelfstandigen betekent het de noodzaak van een, nogal prijzige, beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

AVB lezing

Een leerzame avond, in een mooie omgeving en met goede sprekers!

Hans Noordsij