Schermafbeelding 2015-10-01 om 19.41.22

Ontvangen bijlagen:

Verbondscirculaire_MSS-2015-19

Presentatie BSH (pdf)

 

 

 

Op 1 oktober 2015 was het NIS door gastheer BSH Arbeidsdeskundig Advies uitgenodigd in het Van der Valk Hotel Uden/Veghel.

Tijdens deze bijeenkomst werden enkele wijzigingen in de sociale regelgeving besproken, waarbij in het bijzonder aandacht was voor de WMO en de overeenkomst tussen het Verbond van Verzekeraars en het Verbond van Nederlandse Gemeenten waarbij het regres werd afgekocht. In een duo-presentatie van Bas Hagoort en Jan Berends en werden de ontwikkelingen in dit kader doorgenomen.

Schermafbeelding 2015-10-13 om 20.31.45

De vraag die werd opgeworpen, was of verzekeraars middels het afkopen van het regres daadwerkelijk minder kosten maken in letselschadezaken. Vanwege de diverse wijzigingen in het zorgstelsel, waarbij de zorg die vanuit de overheid wordt verstrekt steeds verder lijkt te worden uitgekleed, is een positief antwoord op deze vraag volgens de sprekers niet altijd te geven.

Jan Berends had enkele voorbeelden voorbereid uit zijn eigen ervaringen met verschillende gemeentes. Hierin vormde het gebrek aan persoonlijk contact met de gemeentes, die de belangrijke beslissingen ten aanzien van de zorg nemen, soms pijnlijk duidelijk. Uit het rollenspel dat samen met een van de dames van het secretariaat van BSH werd uitgevoerd, bleken de bijzondere en bizarre situaties waarin een hulpbehoevende soms komt te verkeren bij het aanvragen van zorg. De rolstoel die slechts in 1 maat beschikbaar is, tot de maaltijdservice waarbij met een warme maaltijd een magnetronmaaltijd wordt bedoeld.

Schermafbeelding 2015-10-13 om 20.31.57

Meer van deze verhalen zullen binnenkort beschikbaar komen in een boekje dat door BSH wordt samengesteld. Een concept van dit boekje genaamd ‘Relaties met Instanties’ mochten de aanwezige leden reeds meenemen.

De avond werd onder het genot van een drankje en live muziek (door enkele dames van het secretariaat van BSH gezongen!) afgerond.