Nieuwjaarswens en overpeinzing 2019

Beste leden van het NIS, gastheren, beste introducés en anderen die het NIS een warm hart toedragen. Namens het bestuur van het NIS wil ik jullie allemaal een heel gelukkig, gezond, inspirerend, sprankelend, succesvol en liefdevol 2019 toewensen.

Overpeinzing

Zo aan het begin van een nieuw jaar, ook een nieuw NIS jaar, is er altijd even een moment van bezinning, een moment van even stilstaan bij dat wat is geweest en dat wat gaat komen. De afgelopen jaren heb ik gekeken naar wat ons volgens trendwatchers in een jaar te wachten staat. Uit de overdaad aan informatie koos ik dan een aantal trends voor dat jaar en dat probeerde ik dan te vertalen naar het NIS. Dit jaar wil ik het eens anders doen en benoemen wat naar mijn mening de waarde en ook de kracht is van onze vereniging.

Anker

Al bijna 39 jaar ( 24 januari 1980 is het NIS opgericht) bestaat het NIS. Ik denk dat je dan best mag zeggen dat het NIS binnen de wereld van de letselschade een anker is voor letselschaderegelaars. Een anker betekent veiligheid, zekerheid, stabiliteit. Het NIS is een vereniging die door de jaren heen steeds een stabiele veilige netwerkomgeving heeft gecreëerd en gefacilieerd voor haar leden. Schaderegelaars die houden van hun vak vinden het prettig elkaar te ontmoeten. Samen sparren over zaken, samen luisteren naar de lezingen. Het NIS is er altijd. Een anker. Negen bijeenkomsten per jaar.

Echt contact

Tijdens de NIS bijeenkomsten is er ‘echt contact’. We zien elkaar, we spreken elkaar. Over het vak, over dossiers en over andere zaken die ons bezighouden. We eten samen, drinken een drankje. Er zijn discussies, er worden zaken opgelost, er worden afspraken gemaakt. Het persoonlijk contact is er altijd. Ook buiten het NIS als we elkaar in zaken tegenkomen.

Er is vertrouwen

Elkaar vertrouwen is een conditione sine qua non om een letselschadedossier goed te kunnen oplossen. Partijen moeten elkaar kunnen vertrouwen. Binnen het NIS is er vertrouwen. Mensen komen graag naar de bijeenkomsten en kunnen in een veilige omgeving discussiëren. Ook al is men het niet met elkaar eens. Dat is een groot goed waar het NIS trots op is!

Betrokken en trouw

Onze vereniging kent veel leden, meer dan vierhonderd, en de leden zijn trouw. De leden nemen in de regel pas afscheid van de vereniging als ze met pensioen gaan.  Leden zijn ook betrokken, zie maar aan de goed gevulde commissies. Leden willen zich graag inzetten voor het NIS. Dat is bijzonder waardevol. Ook gastheren zijn trouw. Veel gastheren willen eens in de paar jaar een bijeenkomst organiseren, ook bij wijze van traditie. Dat is natuurlijk meer dan fantastisch!

Samen leren en samen weten, gastheren

Onze vereniging is bij uitstek de plek waar kennis wordt opgedaan. Samen weet je meer en samen bereik je meer. Negen keer per jaar worden er boeiende lezingen over uiteenlopende onderwerpen, met allemaal het letselschaderecht als kern of raakvlak, georganiseerd. Het is uniek dat dat kan. Dankzij de bereidheid en de inzet van gastheren kan het NIS dit blijven doen. We zijn dan ook heel blij met alle gastheren die ervoor zorgen dat het NIS het NIS kan zijn en ons de mogelijkheid bieden elke maand weer nieuwe dingen te leren.

Trots op het NIS

Vorig jaar vertelde ik: “ Een schaderegelaar van het NIS is iemand die hart heeft voor zijn of haar vak, die eerlijk en oprecht handelt, die in staat is met alle verschillende partijen samen te werken en die graag naar de bijeenkomsten van het NIS komt om samen nieuwe kennis op te doen en te ervaren”.

Dat is voor mij nog steeds de kern. Ik denk dat wij als NIS en als NIS leden het verschil kunnen maken.

Tot slot een kleine boodschap:

Wees nieuwsgierig naar wat de ander je wil vertellen. Wacht voor je oordeelt. Soms is geduld ook echt een schone zaak. Zeker in deze roerige tijden met veel personeelswijzigingen en tekort aan mankracht, is het belangrijk om vriendelijk en positief te blijven. Heb begrip voor elkaars situatie. Wees positief. Uiteindelijk komt het vaak allemaal goed. Met stroop bereik je nu eenmaal meer dan met azijn. Laten we ook dit jaar weer vriendelijk voor elkaar zijn!

Annemiek van Reenen-ten Kate, voorzitter NIS

Januari 2019