Op deze laatste online bijeenkomst voor de zomervakantie hadden we twee sprekers:
We begonnen met de bekende Japke-d Bouma met de lezing: Gaan we straks weer naar kantoor? En hoe dan?
Gaan we terug naar de kantoortuin? Hoe ziet d
e ideale situatie er straks uit?
Kennelijk werden we gemiddeld 240 keer per dag afgeleid in de drukke kantoortuin verspilde je hierdoor gemiddeld twee uur per dag aan afleiding.
Hoe kan het straks beter?
Tip 1: iedereen een eigen kamer met een deur die dicht kan
Tip 2: stop met de flexpek
Tip 3: houd eens wat vaker je mond ( 5 minuten regel)
Tip 4: stop met vergaderen
Tip 5: ga op woensdag en vrijdag werken (dat schijnen werkdagen te zijn)
Tip 6: thuiswerken heeft de toekomst (help jonge en eenzame mensen: bel elkaar! Spreek af!)
Tip 7: neem rust, maar dan wel echte rust (alles waarbij je je leesbril of gehoorapparaat nodig hebt is geen rust/wees eens wat vaker een oude lul) Seks kan ook, mits het heel saai is… (aldus Japke-d)
Het beste kantoor is het innovatieve Japke-D. werkcafé. In het werkcafé kan je dan afspreken, bijpraten en ideeën op doen en als je wilt werken dan zonder je je elders af. Dan zijn er geen kantoren meer nodig en is ook het hele woningmarktprobleem in 1 klap opgelost. Je kan dan immers overal afspreken: in het park, in een hotel, een café of zelfs in de bibliotheek.
Het voorstel van Japke-d is om dit over een jaar nog eens te evalueren. We zullen zien.
De tweede lezing heette “Over het hoofd gezien” en werd gegeven door dhr. E. Hermans
De heer Hermans doet al 20 jaar onderzoek naar NAH en is onder andere medeoprichter en bestuurslid van de International Pediatric Brain Injury Society . Hij heeft tientallen artikelen geschreven over NAH en het boek “Over het hoofd gezien, 100.000 kinderen met NAH”
Wat hebben we geleerd van Eric Hermans?
Het was een zeer interessante lezing over de diverse typen NAH, een korte uiteenzetting over hoe hersenen werken (ontwikkeling bestaat uit het maken van synapsen en dit gaat door totdat we 25 zijn…. We zijn neurologisch dus nog kind tot ons 25ste. )
De heer Hermans adviseert ons hierom om het liefst geen schikking voor het 25ste jaar te treffen en een NPO af te laten nemen door een in NAH gespecialiseerde psycholoog om schade te bepalen.
Er is uitleg gegeven over focaal en diffuus NAH. Een focaal NAH is duidelijk zichtbaar. Een diffuus NAH treedt op in de axonen en is niet zichtbaar te maken met beeld. Als er niets te zien is op de scan/MRI dan sluit dat hersenschade niet uit! Hoe jonger het slachtoffer is, hoe slechter de prognose.
Licht NAH voor het bereiken van de vijfjarige leeftijd geeft 3 x meer kans op alcohol/drugsproblemen, 6 x meer op ODD en 4 x meer op ADHD.
De heer Hermans stelt een Brain Injury Alert (NAH Screeningsinstrument) beschikbaar. Klik hier voor de Signaleringslijst volwassenen en klik hier voor de Signaleringslijst kinderen . Hiermee zouden we kunnen meten of we wel of niet aan NAH moeten denken bij een slachtoffer.
Het was een wat langere lezing die wel tot het einde bleef boeien.
Recente reacties