6 september

Verslag NIS Bijeenkomst 13 september 2012 bij Nationale Nederlanden

De eerste bijeenkomst na het zomerreces werd op 13 september 2012 gehouden in Den Haag. Onze gastheer was Nationale Nederlanden. In de hal van het imposante gebouw aan de Prinses Beatrixlaan in de Hofstad werden de leden van het NIS welkom geheten door Edwin Rijsdijk, manager Letselschade en enkele van zijn collega’s van de afdeling letselschade . Er was er alle tijd en gelegenheid om weer met elkaar bij te praten. Er werd een buffet vol heerlijkheden geserveerd en rond de klok van 18.00 was het tijd om te starten met de lezingen.

De aanwezigen werden in de Beaxtrixzaal welkom geheten door Sander Kernkamp, lid van de directie Zakelijk van Nationale Nederlanden. August Van, advocaat bij Beer Advocaten, trapte vervolgens af met zijn lezing over het verlies van een kans in medische aansprakelijkheidskwesties. Het was een juridisch inhoudelijke presentatie met een technisch tintje en een vleugje statistiek. U kunt de presentatie hier nalezen. Extra informatie kunt u voorts ook lezen in het artikel ” Lies, damned lies and statistics. De berekening van het verlies van een kans bij medische aansprakelijkheid”. Dit artikel is geschreven door August Van en Rolinka Wijne.

Daarna presenteerde Barbara Stam, directeur van Centramed, de film “met lood in de schoenen..” In “met lood in de schoenen..” komen verschillende medici aan het woord die openhartig vertellen over medische incidenten en hun rol daarin en hun persoonlijke beleving van het incident. Het belang van goede communicatie tussen arts en patiënt wordt heel helder in beeld gebracht. De film laat de kijker de kwetsbaarheid van de dokter zien.  Centramed ziet het als haar taak om de zorgverleners en zorginstellingen te helpen bij het verbeteren van die communicatie. Hoe reageer je als arts op een medisch incident? Hoe kom je in gesprek met een betrokken patiënt en/of diens naaste omgeving? Hoe vertel je een patiënt dat er iets is mis gegaan? Wat is de rol van de klachtenfunctionaris, de Raad van Bestuur en andere betrokkenen? Ook bracht Barbara Stam nog even de gedragscode Medische Aansprakelijkheid, de GOMA ( voluit: Gedragscode medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid) onder de aandacht. Haar presentatie kunt u hier na lezen. Over dit onderwerp kunt u hier meer lezen.

Na een korte koffiepauze was het woord aan Joop Schrok, directeur van Human Capital.  Joop Schrok vertelde de aanwezigen over Zorgmanagement Letselschade. Het doel van Zorgmanagement Letselschade is het slachtoffer zo snel mogelijk in de situatie van kort voor het ongeval terug te brengen door vergoedingen in natura of hulp te verstrekken. Denk aan het installeren van een traplift zodat iemand toch in zijn eigen slaapkamer kan slapen en er geen bed in de woonkamer nodig is. Het denken in mogelijkheden en niet in knelpunten was het passende adagium bij deze lezing. Hier kunt u de presentatie van Joop Schrok nog bekijken.

Als aanvulling op de presentatie van Joop Schrok schetste Henriet Konig-Vos van NN Advocaten ons tot slot de juridische inbedding van het zorgmanagement. Deze presentatie kunt u hier lezen.

Deze interessante en inhoudelijk zeer gevarieerde avond werd afgesloten met een ‘aangeklede’ borrel. Het NIS dankt Nationale Nederlanden nogmaals zeer hartelijk voor deze boeiende avond!

Annemiek van Reenen-ten Kate, voorzitter