i

Verslag NIS bijeenkomst bij BSA in Zoetermeer 10 mei 2012

Op 10 mei jl. was BSA te Zoetermeer gastheer voor het NIS. Op een heel bijzondere wijze werden de leden van het NIS onthaald in het kantoor in Zoetermeer: een hele verdieping was omgetoverd tot een prachtig restaurant en een ander gedeelte van het kantoor was geheel ingericht als een toneelzaal waarbij zelfs een podium niet ontbrak! De leden van het NIS werden gefêteerd op heerlijke hapjes en drankjes verzorgd door leerlingen van de Pleysierschool.

Na een warm welkom van de directeuren van BSA, Michel Roumen en Eric Joosten, beet Martijn van Driel van Q-Consult het spits af met zijn presentatie ‘inzichten in de kracht van de sociale media’. De videoclip ‘Bewust van Social Media’ was een flitsend en swingend begin van de presentatie. Er werd een ‘social media landscape’ getoond. Daarna verhaalde Martijn over allerlei aspecten van social media. Je telt vandaag de dag niet meer mee als je niet ‘appt’, twittert, facebookt of geen LinkedInprofiel hebt! Martijn vertelde ons dat de mensen van ‘Generatie Z’ worden gezien als ‘digital natives’: 98% van de mensen die geboren zijn tussen 1992 en 2002 maakt gebruik van social media. Deze jongeren zijn opgegroeid in de snel digitaliserende wereld en vinden social media vanzelfsprekend.

Naast alle voordelen van social media waarschuwde Martijn ook voor de valkuilen ervan, bijvoorbeeld bij het gebruik maken van Facebook. Op Facebook vind je geen feiten maar uitlatingen van mensen. De valkuilen werden vervolgens via een interactief schouwspel gedemonstreerd. Een actrice speelde de rol van slachtoffer van een aanrijding die gebruik maakte van Facebook. De uitlatingen die de actrice op Facebook deed, werden door haar werkgever geïnterpreteerd op een wijze die de actrice niet had beoogd. Zo kwam ze in een arbeidsconflict terecht. Op heel hilarische en komische wijze liet de actrice ons in samenspel met Martijn van Driel zien dat social media niet meer weg te denken zijn uit ons leven maar dat er zeker wel grenzen en valkuilen zijn!

De avond werd ‘aan elkaar gepraat’ door Gysele Vogeler van BSA en lid van onze ETC. Gysele heeft samen met BSA de bijeenkomst georganiseerd. Bevlogen en enthousiast kondigde zij de sprekers aan.

De tweede lezing van de avond werd verzorgd door Saskia Phoelich-Pontier, advocaat bij NN Advocaten. Saskia belichtte de juridische kant van het gebruik van social media in de schaderegeling waarbij zij onder andere uitgebreid de uitspraak van rechtbank Almelo van 21 december 2011 besprak (LJN:BV0428/Aegon/Minkjan).

Daarnaast schetste zij het relevante juridisch kader: de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen en tevens de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek. Deze regelgeving is van belang bij vragen als ‘mag een verzekeraar iemand googlen’ en  ‘mag een verzekeraar de dan verkregen informatie gebruiken’. Centraal staat het proportionaliteitsbeginsel en het subsidiariteitsbeginsel: kan men de informatie via een andere weg verkrijgen, hoe ver ga je en is er een belangenafweging gemaakt.

Het was wederom een zeer boeiende en inspirerende bijeenkomst! Namens het bestuur van het NIS wil ik BSA nogmaals heel hartelijk danken voor de bijzondere gastvrijheid en de fantastische organisatie van deze unieke bijeenkomst!

Annemiek van Reenen – ten Kate, voorzitter NIS