Soms is het zo dat goede dingen samenkomen. De uitnodiging voor deze avond vermeldde al dat de bijeenkomst zou worden gehouden op Kasteel Maurick in Vught. De combinatie van een historische omgeving en een eigentijds jasje heeft een charme die ons bezoekers omhult als een warme deken.

Van de drukke A2 via een steeds smaller wordende weg tot uiteindelijk een lange oprijlaan kom je in een andere wereld, waar rust het voor het zeggen heeft.

De ontvangst was buitengewoon goed en in een ontspannen sfeer ontmoette men collega’s uit “het veld”.

Een uitstekend buffet vormde de overgang naar het officiële gedeelte van de avond. Na een warm welkomstwoord van Robert Andriessen (voor wie het nog niet weet, de zoon van Rob Andriessen) heette ook onze voorzitter, Annemiek van Reenen iedereen welkom en na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen werd de spreker van de avond geïntroduceerd.

Hier past een extra woord. De uitnodiging maakte gewag van een lezing over het onderwerp “regresnemers”. Voor bijna iedereen zal het wel de vraag zijn geweest wat dit onderwerp zou brengen. In ons vakgebied zijn er immers maar weinigen die zelf daadwerkelijk met regresnemers te maken hebben. Meestal worden die claims “binnen” afgehandeld terwijl de meeste NIS leden zich dagelijks bezighouden met de afwikkeling van de persoonlijke schade. Een enkel bureau heeft er wellicht mee te maken wanneer de behandeling intergaal wordt uitbesteed, inclusief de regresclaims, maar dat zal maar een heel klein deel van de aanwezigen betreffen.

Voor de meesten van ons was het een onderwerp waar je niet op voorhand slapeloze nachten aan over houdt. Daarnaast is het onderwerp op zich ook niet iets waar je extra vroeg voor van huis zult gaan. Toch hebben we dat allemaal gedaan en niemand heeft er spijt van gehad.

De spreker was niemand anders dan Prof. Ton Hartlief. Wie hem eerder heeft gehoord op symposia (en wie heeft dat niet?) weet dat het een boeiend spreker is die het vermogen heeft om onderwerpen zo te belichten dat deze de aandacht als vanzelf opeisen.

Terecht inschattend dat het onderwerp bij de toehoorders niet één van die zaken is waar trots op verjaardagen over gesproken wordt wist hij al in de introductie met de nodige humor de toehoorders gefocust te krijgen.

Aan de hand van een rondgang langs enkele, in hun dagen, spraakmakende arresten werd een overzicht gecreëerd waarbij vooral curieuze beslissingen werden belicht. De media brengen arresten naar buiten (als ze het al doen) op een tamelijk zwart-witte wijze. Een voorbeeld is de commotie over de uitspraak waarin de positie van de zzp’er ogenschijnlijk beschermd wordt. “Het kopt niet wanneer een krant meldt “ZZP’er soms beschermd en soms niet”. Daarom werd het arrest als een doorbraak gezien terwijl het dat, als je het uit elkaar plukt, niet echt is.

Zo werd ook een oude zaak, De Kok, genoemd. Een zaak die hier in Tilburg speelde, op de vuilstort “De Spinder” en waar ik destijds in het traject van de schadevaststelling nog betrokken ben geweest. Een zaak waar het ging om de vraag naar de aansprakelijkheid van de exploitant. Uiteindelijk was deze aansprakelijk maar werd er ook 50% eigen schuld aangenomen. De kern was dat het toch altijd de omstandigheden van het geval zijn die uiteindelijk de doorslag zullen geven.

De jurisprudentie biedt daarbij de handvatten maar er zal toch steeds een beoordeling van de feiten van het geval aan ten grondslag liggen.

En ja, hoe zit het nu met de positie van de regresnemer? Hoewel de algemeen levende gedachte is dat deze niet “subrogeert” wist Prof. Hartlief aan de hand van enkele voorbeelden aan te geven dat ook dit geen algemene regel is. Welke aansprakelijkheidsgrondslag wordt gehanteerd, waar kan eigen schuld worden tegengeworpen zijn enkele van de vragen die beantwoord moeten worden. Het is bepaald ingewikkelder dan de 185 WVW regel die 50% bescherming geeft aan de fietser die door rood reed.

Degene die een en ander nog willen nalezen kunnen hier terecht. Door de omvang van het bestand, het betreft de gehele lezing, kan het even duren voordat het zich opent.

Het was een avond die tot de laatste minuut boeiend bleef. Een compliment aan de spreker en aan de organisator is hier zeker op zijn plaats.

Hans Noordsij, Bestuurslid NIS

Robert Annemiek Kirsten