We werden gastvrij ontvangen in het restaurant van het UMC, waar een heerlijk Indonesisch buffet werd geserveerd. Drs. Hein ter Linden, hand- pols- en plastisch chirurg, en werkzaam als expertisearts bij Expertisepunt, heette ons van harte welkom. Aansluitend volgde een welkomstwoord door NIS-voorzitter Inkie Stoop en werden twee nieuwe NIS-leden verwelkomd.

Vervolgens werden we begeleid naar een zeer bijzondere locatie, de snijzaal van het UMC Utrecht. Professor Bleys, hoofd anatomie van het UMC Utrecht, sprak een welkomstwoord. Hij vertelde dat het UMC jaarlijks zo’n 100 lichamen ontvangt van mensen die hun lichaam na hun overlijden beschikbaar stellen aan de wetenschap. Jaarlijks neemt dat aantal toe.

Wij werden aansluitend in 8 groepen verdeeld. Op 6 tafels lagen diverse delen van het menselijk lichaam en in kleine groepjes werd uitleg gegeven over de anatomie van het desbetreffende lichaamsdeel.

Ronald Bleys gaf uitleg over de anatomie van het brein, en liet onder andere een hersenbloeding zien. Hein ter Linden liet onder meer de zenuwen in hand en pols zien, liet ons zien waar een carpaal tunnelsyndroom zich bevindt. Bram Hentenaar gaf uitleg over heup, rug en knie. Hij liet ons onder andere zien hoe een heupprothese wordt geplaatst en hoe dicht men dan bij de zenuwen in de buurt komt. Ronald Verhagen liet ons zien hoe een tibiaplateaufractuur en een meniscus er uit zien en hoe de kruisbanden lopen. Paul van Urk liet ons een kijkje nemen in een wervelkolom waar hij ons onder meer liet zien waar een caudasyndroom ontstaat en hoe een (partiele) dwarsleasie er in het lichaam uitziet.

Op deze wijze werd goed zichtbaar hoe veelvoorkomende letsels in het menselijk lichaam zichtbaar zijn.

Tevens was er gelegenheid om het anatomisch museum van het UMC te bezoeken. Een bezoek dat zeer de moeite waard was.

De bijeenkomst was erg goed voorbereid, enigszins spannend maar vooral erg interessant.

 

10-10-2023

Mariska Pennings